2011. május 16., hétfő

Vasárnapi összefoglaló

A vasárnapunk egészen tartalmasra sikeredett. A reggeli megbeszélés után, csapatostul ellátogattunk Kányra, a görög katolikus templomba, hogy részt vegyünk a vasárnapi misén. Nekem személy szerint ez egy egészen új élmény volt, mivel, hogy még az életem során soha sem jártam görög katolikus misén. Nem mondanám, hogy rövid volt, de unalmasnak sem titulálnám. A templom gyönyörű freskókkal, szépen díszített oltárral ékeskedik, és minden mással amire egy templomnak szüksége lehet. A helyiek a misét végig énekelve, teljes csenddel megtisztelve kísérték. Próbáltuk mi is követni a szokásokat, és a rituáléhoz hűen ülve illetve állva (mindig a kányiak mozdulataira reagálva) figyelemmel kísértük.
Egyébként Szabó Rolanddal (aki nem más mint a pap) interjú is készült, sőt utána még számos érdekes dolgot meg tudtunk a vallásról, a helyiekről, illetve a pap karrieréről.

Interjú készült még Tóth Tiborral, a krasznokvajdai rendőrrel is, aki egyébként másodállásban az ImPeZo kocsma tulajdonosa és csaposa is. Szerencsére nem sok bűntényről tudott nekünk beszámolni, ezek közül is a legjellemzőbb bűntények általában lopások, legyen az vas, vagy akár répa, kukorica. Szerinte az ilyen jellegű bűncselekmények érezhetően megnövekedtek, mióta a segélyezési rendszer megváltozott, és álláspontja szerint rohamosan növekedni is fog ez a jövőben amennyiben a munkalehetőségek, illetve a segélyek mértéke nem változik.
Elmesélte még a véleményét a környéki iskolákkal kapcsolatban, amelyek szerinte meglehetősen rossz helyzetben vannak. Bár a számítástechnikai felszerelések egészen jók, hála a pályázati pénzeknek, egyes intézmények ennek ellenére közmű ellátottság hiányaival küzdenek. Csenyétén például sem víz, sem pedig fűtés nincs az iskolában. Néhányak véleménye szerint megoldás lenne, ha az iskolákat újra egyházi kézbe adnák.


Ismét ellátogattunk Büttösre, ahol kifejezték örömüket itt tartózkodásunk révén. Rendkívül segítőkész, és kedves emberekkel találkoztunk, akik nem csak tőlünk várják, hogy megoldjuk a helyi problémákat, hanem hajlandóak velünk együtt dolgozni, és segíteni a mi munkánkat amennyire csak lehet.
Megtudtuk tőlük, hogy a közbiztonság az utóbbi időben kissé megromlott, ám mikor kissé jobban belemerültünk a történetbe, tisztává vált, hogy ez tulajdonképpen annak köszönhető, hogy a helyi cigányság egy családról kettőre növekedett. A tősgyökeres büttösi romákkal semmilyen probléma nincs. A gond azokkal van, akik nem régiben költöztek a faluba, és elég "rendetlenek", ahogy a helyiek említették.


A közeli értékek közül csupán a Csorgó patakot említették meg melynek a vize iható, egyébként a helyiek szerint nincsenek a környéken természeti értékek
Csenyétén az iskolában nincs víz, az iskola dolgozói a szemközti hivatalba járhatnak át, a gyerekeknek nincs semmi megoldás. Az iskolában nem arra kapnak pénzt, amire igazán szükség lenne; a számítógépek például a legkorszerűbbek. Az integrációs program keretein belül csak kirándulásokra kapnak pénzt, valódi programokra nem. A fűtést nem tudják kifizetni, de a számítástechnikai felszereltségük elsőosztályú. Az iskola szeretne egyházi intézménnyé válni.

Laciék csapata pedig folytatta a GPS-es túraútvonal készítést. Ezúttal a Krasznokvajda környéki dombos útvonalat járták be. Az eredeti útvonalat sajnos idő szűkében nem sikerült bejárni, de a problémát gyorsan áthidalva két csapatra bomlottak, megosztva ezzel a távot. A térképen megjelölt útvonal csodaszép, a lankáknak köszönhetően egészen látványos, néhol viszont elég járhatatlannak bizonyult. Előfordulhat ugyan, hogy a térképen szerepel rosszul a jelzés, de így vagy úgy a jelenlegi utak helyenként elhanyagoltak, beszántották, vagy erdőt telepítették rá. Az táv kétharmada, háromnegyede jó, a maradék része viszont elég pocséknak bizonyult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése