2011. május 14., szombat

Összefoglaló az első napról

Mivel író társammal, Crankyvel csak az esti órákban érkeztünk meg Krasznokvajdára, így az addigi aznapi eseményekről csak az esti összefoglalóban tájékozódhattunk.

Az első napon 5 csoportra oszlott a társaság és így, külön-külön indultak felfedezőútra a térségben.

Gusztiék csoportja Keresztétére látogatott, ahol a polgármesterrel beszéltek, majd értékleltárt készítettek, a falugondnok, a falu legöregebb embere, Ede bácsi segítségével. Feltérképezték a falu értékeit, megismerkedtek a helyi érdekességekkel; régen keresztes lovagi erődítmény állt a közelben, amelynek területe ismert, de még sosem voltak ásatások. A közeli tölgyes erdő, szarvasgomba-lelőhely és a források szintén emelhetik a térség turisztikai értékét. Így közösen, térképen összeállítottak egy turistaútvonalat, melyet bejárnak. Állandó lakosság 78fő, az aktív csak 20-25, télen még kevesebb. Optimista, kedves emberek. Falu néhány örege nem szereti a változást. 1 millió adakozás megmentette a falut.

Pali bácsiék csapata, Szászfai roma családokat próbált felkeresni. Szám szerint két családdal sikerült felvenni a kapcsolatot. Elsőként Kiss Zsoltot keresték fel otthonában. A csapat elmondása szerint kedves fogadtatásban volt részük, és számos helyi információra is sikerült szert tenni. A legszembeötlőbb és talán az egyik legfontosabb dolog amit megtudtunk, hogy a községben komoly harcok folynak a munkáért, akár romákról akár nem romákról van szó. Éppen ezért a személyes sikerek sokszor irigykedésbe fulladnak. Ennek kapcsán hallottunk a helyi vegyesbolt esetéről, ami nemrégiben bezárt, pontosan az irigység okából kifolyólag. Természetesen próbálunk utánajárni a dolgoknak, meghallgatni ezt a történetet más szemszögéből is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése