2011. május 15., vasárnap

Második nap összefoglaló

Brékó, brékó, Pongó jelentkezik a hegyről.

A tegnapi délutánon a fő program a túraútvonal-bejárása volt, amin a GPS koordinátákat rögzítettük, valamint még délelőtt részt vettünk egy birkanyíráson.

A birkanyírás során interjút készítettünk a tanya tulajdonosának édesapjával, aki többek közt a helyi megélhetési lehetőségekről, a helyi viszonyokról beszélt nekünk.

A túra szép tájakon vezetett keresztül, érdekesek voltak a határkövek, melyek Magyarország és Szlovákia határát jelezték. A két ország között nagy "kontraszt" látszódott; Szlovákiában mezők, Magyarországon erdők találhatóak. A kilátás rendkívül szép, az út azonban biciklivel járhatatlan és gyalogosan is nehezen lehet közlekedni, mivel gyalogút nincs kialakítva, s többször kukoricamezőkön vezetett keresztül az ösvény.

A kányi látogatásunk során a pappal beszélgettünk. A falu központjában görögkatolikus templom található, mely a kb. 60 fős faluban rendkívül nagynak számít. Ennek oka az, hogy az elcsatolások előtt ez a templom 10 községhez tartozott. A keresztény ünnepek rendkívül jelentősek a faluban, a templom mintegy zarándokhelyként is működik pl. a húsvéti ünnepekkor. A faluban Polgármesteri hivatal nem üzemel, a polgármester Krasznokvajdán lakik. A falukép szép, a házak karbantartottak, s a templom környéke is igényesen lett felújítva. Keresztétével összevetve itt nagyon várják a turistákat, a görögkatolikus értékeket szívesen megmutatnák az odaérkezőnek, azonban semmilyen szálláshely nincs kialakítva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése