2011. május 18., szerda

Hétfői összefoglaló

A nehézkes ébredés után mindenki rendkívül másnaposan frissen érezte magát. A gyors reggeli eligazítás után Ádámmal egészen érdekes feladatot kaptunk; videóra kellett vennünk kis csapatunk egy napját, mely -így utólag, visszanézve a felvételeket-, nagyon vicces lett. Első utunk Szlovákiába vezetett, Nagyidára,  ahol a romatelepen tettünk rövid látogatást. Ami ott fogadott minket, egészen elképesztő volt, valószínű Arany János nem erre gondolt, amikor megírta művét. Az oda telepített romák düledező viskókban laktak, a látvány borzalmas volt, így nem is maradtunk ott sokáig.

Ezután Komarócra mentünk, ahol Szaniszló Sándor, a Kanyapta-menti településszövetség elnöke, aki 16 és fél évig volt polgármester,- látott minket vendégül a vállalkozók házában. Bemutatta, hogy milyen egy szlovákiai magyar önkormányzat helyzete és hogyan működik ott a vidékfejlesztés. Rávilágított a térség problémáira, előnyeire és hátrányaira, megtudtuk, mi a közeli vasmű hatása a környezetre és az itt élőkre. Több projekt is folyik a térségben, határon is átnyúló együttműködés eredményeként létrejött egy szoftver, mely a határtalan térségen belül nyújt segítséget vállalkozóknak; a magyar, szlovák és angol nyelven működő programban mindenki láthatja, ha valahol kínálat jelenik meg, akár eladás, akár munkaerő terén. Másik, kezdődő projekt is szintén átnyúlik a határon: a kanyapta-menti pataknak és egy magyarországi pataknak 27km-es szakaszát fogják a kommunális hulladéktól megtisztítani, ezzel nem csak a tájképet javítva, hanem az árvízveszélyt is csökkentve. Az előadás végén egy parádés interjút is készítettünk Szaniszló Úrral, mely majd a későbbiekben megtekinthető lesz az interneten.

Hazafelé úton még a Buzita és Komaróc melleti bűzös-vízforrásnál is megálltunk, mely tényleg büdös. Meg víz is.Egyedülálló ásványianyag-tartalmával vívta ki érdekességét.

Délután az 1. számú túraútvonalat jártuk be, mely Keresztétéről indul. A keresztétei polgármesterrel Guszti interjút készített. A polgármester szeretné, ha a faluból még inkább üdülőfalu válna. A polgármester Úrnak finom a pálinkája.

Koraeste még készítettünk pár vágóképet Krasznokvajda határában a festői tájról, lejátszottuk a Krasznokvajda-Budapest barátságos futballrangadót (1:0), majd belevetettük magunkat az éjszakába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése