2012. május 15., kedd

Első napi összefoglaló


Tegnap este megérkeztünk és el is fogyasztottuk a pompás, köszöntésünkre készített babgulyást, majd tábortűz mellett mulattunk.

Másnap reggel 9 órakor volt az első megbeszélésünk a művelődési házban.  Itt létrehoztuk a már korábban említett három csoportot, de az első programunk még közösen zajlott.
11-kor a könyvtárban beszélgethettünk a körjegyzővel.  Sok mindenről szó volt a 3 órás időtartam alatt, de csak pár dolgot szeretnénk kiemelni: Beszélt a születésekről – egy 1996 óta vezetett születési számjegyzék szerint folyamatosan csökken a születések számra, 2012-re már csak 4 születés várható a hét településen. Már a roma családok között se jellemző a sok gyerek.  Említette, hogy a legtöbb falu el van adósodva és hitelből kell gazdálkodniuk, majd végül szó volt a közigazgatási reformokról, a járások bevezetéséről, de ez egyelőre mindenki számára zavaros.

Délután csoportokra oszlottunk. Akik Lacival tartottak elmentek Szászfára az ottani polgármesterhez. Itt 144 fő lakik és azt mondták, hogy ez a legszegényebb falu a környéken. Itt hallhattak sokan először a START- programról , ami egy új közmunka program, amivel mindenki számára tud munkát adni, de sajnos a fizetés az csak 47000 forint(+eszközök), de ezt az állam állja. Jelenleg ez két kistérségben működik, de várhatóan ki fogják ezt terjeszteni az elkövetkezendő években.  A kitörési lehetőségnek az állattenyésztést tartja, de sajnos nincsenek ehhez megfelelő gépek és a mezőgazdaság sem megfelelő jelenleg ehhez.
Ellátogattak még Keresztétére , ahol láthatták a többiek, hogy tavaly óta látványosan szépült a falu, több pályázatot is megnyertek – felújították az önkormányzati épületet és a faluházat.

A vállalkozásos csapat első célja a Magrima 98 Kft. épülete volt, de nem találtak illetékest, így tovább haladtak a büttösi juhtelepre, ahol egy juhnyáj található és az ezt kiszolgáló 150 hektár legelő, plusz a szántó. Sajnos nem akarnak bővíteni, mert úgy érzik, hogy nincs megfelelő munkaerő, amivel elláthatnák a bővítéssel járó munkákat.
Egy rövidebb autózás után elértek Kányba, ahol Vaszilj Szilárd polgármesterrel találkozhattak, aki be is invitálta őket egy pohárka finom házi pálinkára. Közben sokat mesélt, legtöbbet Ő is a START- programról, aminek keretében mindenkit tud foglalkoztatni a faluban, de kevésnek látja a fizetést.

A filmes csoport délután 2-re odaért a Családsegítő Szolgálathoz, ahol egy interjú keretén belül gyűjtöttünk információkat a krasznokvajdai cigányság és parasztság életéről. Érdekesség, hogy az 50 cigány család közül 10 az, aki valóban szegény, mint a templom egere. Délután ismerkedés volt a KÖVI-vel (közösségi videó). Este pedig az interjúzás rejtelmeiben merültünk el.

Este a szokásos módon megbeszélést tartottunk, majd meglátogattuk a helyi vendéglátó ipari egységet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése