2012. május 16., szerda

Második napi összefoglaló



A tegnap esti programot kipihenve mindenki frissen és üdén kelt reggel. 9-kor össze is gyűltünk egy délelőtti megbeszélésre, amin ismertettük egymással a napi programot.

A videós csoport a délelőtt egy gyakorlati feladatot kapott. A filmkészítés technikáját próbálták elsajátítani – egy kisfilmet készítettek a helyi két boltról. Természetesen a Discovery Chanel is bejelentkezett a licence-ért.  Délután a „Locsi-Fecsi Klub” (helyi cigánygyerekek) csoport szereplésével csináltak egy filmet (az HBO támogatásával) az általuk készített forgatókönyv alapján. A film elkészült, már csak a vágás hiányzik. Az este folyamán még egy interjút készítettek egy helyi zenésszel, Farkas Oszkárral.

Laci csoportja 11-re Gagyvendégibe ment a körjegyzőhöz, aki 4 falu (Gagyvendégi, Gagybátor, Pamlény és Szászfa) feladatait látja el. Mesélt az állam által támogatott START- programról és említette, hogy nagyon nagy pénzhiány van.  A következő program a krasznokvajdai polgármester, Csizmadia Károly látogatása volt. Elmondta, hogy Krasznokvajda egyre többet pályázik és többségében sikeresen. Az egyik ilyen kezdeményezés az ún. kazán program, amely nem csupán a gázkonvektoros fűtésről való áttérést jelenti, hanem az új alapanyag beszerzését is megoldja, azzal, hogy a Buzita felé vezető út mentén a közmunka keretén belül kivágják a fákat és azzal télen megoldják a tüzelést.

Pali bácsi csoportja ismételten megpróbálkozott bejutni a Magrima 98 üzemébe, de most sem sikerült elérni az illetékeset. A sikertelen kísérlet után tettek egy rövid látogatást Szászfán, majd onnan Keresztétére kocsikáztak, ahol sikerült összefutniuk egy helyi házaspárral.  Tihamér és felesége egy kisebb gazdaságot vezet hobbi szinten a faluban. Bár Miskolcon dolgoznak, de a szívük vidékre vonzotta őket. Jelenleg 27 mangalicájuk van, 7 lovuk és egy-két tehenet tartanak.  Érdekesség az, hogy pár ével ezelőtt sikeresen táboroztattak gyerekeket, de sajnos az utóbbi években ez már nem sikerült.


Késődélután közös programon vettünk részt. Egy hosszabb beszélgetésünk volt az Abaúj-leader munkacsoport vezetőjével és ETKT vezetőjével.  Sok mindenről beszéltek, néhányat kiemelve: túl sok települést fog össze a Leader (81, 25 lenne az ideális), nincs meg a megfelelő kapcsolat a kisebb településekkel (idő és emberi erőforrás hiány), túl bonyolultak a pályázatok. Ezek az okok miatt általában azok a falvak nyernek pályázatokat, akik egyedül is képesek megállni a helyük


Esti megbeszélés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése