2012. május 17., csütörtök

Harmadik nap, avagy a cipőm elázott (elá-elá-é-é)


Reggel a szokásos forgatókönyv helyett csak két csoport vett részt az eligazításon, ráadásul egy pofa reggeli kávét is társaságul hívtak.

Pali bácsi csopija bezzeg hajnali keléssel, már reggel kilenckor úton volt a kistérség központjába, Encsre.  Itt 10-kor találkoztak a falugazdásszal.
Falugazdász - vendégírónktól, Zsófitól: http://krasznokvajda.blogspot.com/2012/05/falugazdasz-zsofi-tollabol.html

Fél 4-re már Hernádszentandráson (Bioszentandráson) voltak, ahol találkoztak Tamás Bélával (szakmai vezető) és Üveges Gáborral (polgármester). Hernádszentandrás másfél éve sikeresen pályázott és el tudott indítani 6000 négyzetméteren egy kisebb biogazdálkodást. Ehhez hívták segítségül Tamás Bélát, mint szakmai vezetőt, aki megtervezi a termelést, kiképzi a helyi lakosokat és irányítja a termelést.  21 emberrel indult el a termelés, és szerencsére egy igazán lelkes jó társaság jött össze, aki a munkáért cserébe terméket kaptak. A második évben a sikerek miatt megduplázták a területet, majd jövőre ezt szeretnék kibővíteni 4-5 hektárra, de itt már zöldségeken (több mint 15 féle) kívül bogyósgyümölcsöket és fűszer-, gyógynövényeket is akarnak termelni.  Mindketten nagyon pozitívan állnak hozzá a termeléshez, és remélik, hogy a jövőben egy jól menő céget tudnak létrehozni, de a polgármesternek célja az is, hogy a helyi lakosok példának lássák ezt, és kezdjenek el termelni a ház körül is zöldségeket.
(További információk a facebook oldalukon és www.bioszentandras.hu weboldalon)

Az önkormányzatos csoport első programja a büttösi polgármesterrel készített interjú volt. 90 óta polgármester, de úgy érzi, hogy a következő választásokon már teret enged a fiatalabbaknak. 
2-kor már a könyvtárban ültek és hallgatták a NORDA-tól érkezett tanácsadót, aki a régió fejlesztéseiről beszélt, a kistérségről kevesebb szó esett.
Egy kis izgalom is kellett a napba, így elmentek Nagyidára, Szlovákiában, ahol egy cigánygettó található. Mindenki megdöbbenve nézte, mert ilyet még nem láttak.
                                                                                                                
Guszti csoportja egész nap elvonulva dolgozott. Nagy titokban készítik a mesterműt.

Este hatalmas problémával találtuk magunkat szembe: nem volt nyitva egyik kocsma sem. De megoldottuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése